Stel je voor dat je op een vroege ochtend in de bedrijfskantine staat, de geur van vers gezette koffie hangt in de lucht en je wilt de eerste slok van je dagelijkse cafeïne-fix nemen. Je kijkt in de kast naar de stapel wegwerpbekers die er altijd geweest zijn… alleen om te beseffen dat ze er niet meer zijn.
Vanaf 1 januari 2024 is het gebruik van wegwerpbekers op kantoor verboden door de nieuwe SUP wetgeving koffiebekers. De overstap naar herbruikbare koffiebekers is dan ook onvermijdelijk geworden. Maar hoe en waar begin je?
Er zijn veel factoren om rekening mee te houden bij het maken van een beslissing over de meest geschikte herbruikbare koffiebeker voor jouw kantoor. Het kan overweldigend lijken om de opties op een rijtje te zetten, daarom hebben we een handige gids samengesteld om je te helpen bij het proces.
Overwegingen bij het kiezen van herbruikbare koffiebekers
Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat er twee hoofdopties zijn waar je uit kunt kiezen: keramiek (zoals porselein) en kunststof (PP). Beide hebben hun eigen unieke voordelen en zullen na slechts 20 keer gebruiken een duurzamere oplossing zijn dan wegwerpbekers. Maar ze variëren op vele fronten zoals prijs, vorm, stapelbaarheid, inhoudsmaat en kleur.
Om het voor je te vereenvoudigen, hebben we een gratis downloadbare pdf met een beslisboom samengesteld die je kan helpen de meest geschikte optie voor je kantoor te kiezen.
Kunststof Koffiebekers
Kunststof koffiebekers zijn doorgaans goedkoper dan hun keramische tegenhangers. Ze zijn minder breekbaar, wat betekent dat ze meer bestand zijn tegen de drukte van een drukke werkomgeving. Bovendien is de CO2-impact van de productie van kunststof bekers over het algemeen lager dan die van keramiek of porselein, wat bijdraagt aan hun duurzaamheid.
Maar er zijn ook nadelen. Kunststof bekers drogen meestal niet goed in de vaatwasser, wat kan leiden tot ongemak op een drukke werkdag. Bovendien kunnen ze geuren en vlekken vasthouden, omdat kunststof poreuzer is dan porselein.
Keramische Koffiebekers
Aan de andere kant voelen keramische koffiebekers luxueuzer aan dan plastic. Ze hebben een harde glazuurlaag die ervoor zorgt dat er geen resten of geurtjes achterblijven. Ook kunnen ze goed drogen in een standaard vaatwasser programma, waardoor ze een praktischere keuze zijn voor drukke kantoren.
Er zijn echter ook nadelen aan keramische koffiebekers. Ze zijn breekbaar, wat betekent dat ze niet zo robuust zijn als hun kunststof tegenhangers. Bovendien is de productie van keramische mokken energie-intensiever dan die van kunststof, waardoor de CO2-voetafdruk van keramische mokken vaak iets hoger ligt.
Uiteindelijk zal de keuze tussen kunststof en keramische koffiebekers afhangen van de specifieke behoeften en prioriteiten van je kantoor. Elk materiaal heeft zijn eigen unieke voordelen en nadelen, en het is aan jou om te bepalen welke factoren het meest relevant zijn voor je situatie.
De invloed van de SUP wetgeving op koffiebekers in kantoren
De nieuwe regelgeving is een gevolg van de Europese Single-Use Plastics richtlijn, die in juli 2021 van kracht werd. Het doel is de impact van de 10 meest voorkomende plastic wegwerpproducten op onze stranden te verminderen. Naast wegwerpbekers worden ook andere producten zoals plastic rietjes, bestek en roerstaafjes verboden.
Eerder werd in 2017 al een verbod op gratis plastic tasjes ingevoerd, wat een succes bleek te zijn – het aantal plastic tasjes dat als zwerfafval eindigt, is met 70% afgenomen. Nu richt de richtlijn zich op plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen, met als doel een flinke afname van het gebruik ervan tegen 2026.
Consequenties van de SUP wetgeving voor bedrijven en kantoren
Het is belangrijk om op te merken dat de nieuwe regels verschillen voor eten en drinken ter plaatse en voor afhaal- en bezorgmaaltijden. Als je iets ter plaatse eet of drinkt, moet je vanaf 2024 een herbruikbare koffiemok gebruiken, zoals afwasbare koffiemokken (bijvoorbeeld keramiek) en een bord in de kantine.
Er zijn echter uitzonderingen. Zo hoeven zorginstellingen zich niet aan deze nieuwe regels te houden. Als het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen om sommige plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken. Ze moeten dan wel 75% tot 90% van die plastic producten inzamelen voor recycling op hoog niveau. Dit kan gedaan worden door ze apart in te zamelen met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat de materialen opnieuw gebruikt kunnen worden om nieuwe bekers en bakjes te maken.
Alternatieven voor kartonnen koffiebekers
Als je nog steeds aan het worstelen bent met de keuze voor de juiste koffiebeker voor jouw kantoor, hebben we een simpel overzicht van twee praktische alternatieven voor kartonnen koffiebekers. Het eerste alternatief zijn hardplastic (kunststof) koffiebekers, die minimaal 500 keer meegaan. Het tweede alternatief zijn keramische (porselein) mokken of koffiebekers, met een gemiddelde levensduur van ongeveer 5.000 keer.
De keuze tussen deze twee alternatieven hangt af van je specifieke behoeften en omstandigheden. Kunststof koffiebekers zijn bijvoorbeeld ideaal als je een goedkoper en duurzamer alternatief zoekt. Ze zijn ook minder breekbaar en daardoor meer bestand tegen het dagelijkse gebruik in een drukke werkomgeving.
Keramische koffiebekers daarentegen, zijn een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een luxueuzere optie. Ze behouden geen geuren of resten, zijn vaatwasmachinebestendig en hebben een langere levensduur dan kunststof bekers.
Uiteindelijk is het aan jou om te beslissen welk alternatief het beste past bij de behoeften van jouw kantoor.