Je zit achter je bureau, koffie in de hand. De dag ligt voor je, vol e-mails, deadlines en meetings. Alles zou soepel moeten verlopen, maar dan… je laptop laadt niet op. Je internet hapert. De kabels op je bureau liggen als een wirwar door elkaar. Frustrerend. En het kost je tijd.
Gelukkig hoeft het niet zo te zijn. Met een paar slimme keuzes en kleine aanpassingen maak je jouw werkplek een stuk efficiënter, overzichtelijker en prettiger om in te werken.
Begin met overzicht op je bureau
Een georganiseerde werkplek zorgt voor rust in je hoofd. Als je bureau vol ligt met papieren, oude bekers en kabels die overal heen kronkelen, begin je de dag al met een achterstand.
Leg alleen neer wat je écht nodig hebt. Denk aan je laptop, een notitieboekje, je telefoon en misschien een tweede scherm. Kies voor een monitorstandaard of laptophouder om je scherm op ooghoogte te brengen. Dat voorkomt nekklachten en oogvermoeidheid.
Kabelbeheer is hierbij cruciaal. Gebruik kabelklemmen, een kabelgoot onder je bureau of bundel ze met een simpele kabelbinder. En zorg voor de juiste kabels van goede kwaliteit, zodat je niet steeds op zoek hoeft naar een reservekabel.
Kies voor kabels die je niet in de steek laten
Niets zo irritant als een kabel die dienst weigert op het moment dat je snel iets moet printen, uploaden of opladen. Slechte kabels zorgen niet alleen voor vertraging, ze kunnen ook je apparaten beschadigen.
Zorg er daarom voor dat je investeert in degelijke verbindingen. Een goede netwerkkabel bijvoorbeeld, is essentieel als je niet afhankelijk wilt zijn van haperend wifi. Zeker als je thuiswerkt of vaak videomeetings hebt, wil je stabiel en snel internet. Een netwerkkabel geeft je die zekerheid.
Ook een degelijke usb kabel is onmisbaar. Of je nu bestanden overzet, een printer aansluit of je telefoon oplaadt, het werkt sneller en veiliger dan via draadloze verbindingen.
Werk je met moderne apparaten zoals de nieuwste smartphones of laptops, dan is een usb c kabel een must. Deze kabels laden sneller, kunnen meer data tegelijk aan en zijn in veel gevallen universeel. Dat scheelt je weer een lade vol verschillende kabels.
Zorg voor een slimme indeling van je schermen
Veel mensen werken nog steeds op één scherm. Maar zodra je overstapt op twee schermen, wil je nooit meer terug. Je hebt sneller overzicht, kunt makkelijker multitasken en voorkomt dat je constant vensters moet wisselen.
Zet je tweede scherm naast je hoofdscherm, op gelijke hoogte. Gebruik je een laptop als tweede scherm, plaats ‘m dan op een standaard. Zorg dat je cursor soepel tussen de schermen beweegt door de instellingen van je besturingssysteem aan te passen.
Gebruik je twee schermen, dan helpt het om je werkzaamheden te verdelen. Hou bijvoorbeeld links je mailbox en chatvenster open, en rechts je document of spreadsheet waar je aan werkt.
Denk aan je lichaam
Een goede werkplek is niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van ergonomie. Te lang of verkeerd zitten leidt tot klachten aan nek, schouders of rug. Gelukkig kun je met een paar aanpassingen al veel verbeteren.
Zorg dat je stoel goed is ingesteld. Je voeten moeten plat op de grond kunnen staan. Je knieën zijn in een hoek van ongeveer 90 graden. Je rug krijgt steun van de leuning. Zet je scherm op ooghoogte en op armlengte afstand.
Gebruik een extern toetsenbord en muis, zeker als je met een laptop werkt. Zo vermijd je onnodige spanning in je schouders en polsen. En probeer elk uur even te bewegen. Een korte wandeling of gewoon even opstaan maakt al verschil.
Minimaliseer afleiding
Je werkplek mag inspireren, maar geen rommelige chaos zijn. Verminder visuele prikkels waar mogelijk. Werk je in een ruimte met anderen, gebruik dan een noise cancelling koptelefoon of rustige achtergrondmuziek om je te kunnen concentreren.
Zet notificaties op je laptop en telefoon tijdelijk uit tijdens gefocust werk. En werk in tijdsblokken. Zo wissel je gefocust werken af met korte pauzes.
Ook digitale opruiming helpt. Zet je bureaublad niet vol met snelkoppelingen. Orden bestanden in mappen. Gebruik een goede to-do-app of agenda. Zo houd je niet alleen je fysieke, maar ook je digitale werkplek netjes.
Investeer in goede verlichting
Licht heeft veel invloed op hoe productief en alert je bent. Te fel of juist te weinig licht kan hoofdpijn veroorzaken en je vermoeider maken.
Plaats je bureau het liefst bij een raam. Natuurlijk licht is het prettigst. Zorg dat je niet met je rug naar het raam zit om reflectie op je scherm te vermijden. Gebruik daarnaast een bureaulamp met instelbare helderheid en kleurtemperatuur. Warm licht is fijn in de ochtend of avond, koel wit licht houdt je scherp overdag.
Werk mobiel zonder gedoe
Veel mensen werken hybride: deels thuis, deels op kantoor of onderweg. Dan is het handig als je snel kunt schakelen. Neem een compacte laptoptas mee met daarin een powerbank, je opladers en eventueel een extra muis. Zorg ervoor dat je altijd de juiste kabels bij je hebt.
Gebruik bijvoorbeeld een usb c kabel waarmee je zowel je laptop als je telefoon kunt opladen. Dat scheelt ruimte in je tas. En met een stevige usb kabel kun je ook onderweg eenvoudig apparaten verbinden of opladen.
Ook hier geldt: goede voorbereiding voorkomt frustratie.
Maak routines van je werkdag
Een fijne werkplek is pas echt effectief als jij er ook gestructureerd mee omgaat. Start je dag met een korte planning. Wat zijn je 3 belangrijkste taken? Wat moet echt vandaag af? Dat geeft richting.
Neem vaste momenten voor e-mails en meetings, zodat je voldoende ononderbroken werktijd overhoudt. En sluit je dag bewust af. Ruim je bureau op. Rond taken af. Zo kun je de volgende ochtend weer fris beginnen.
Sluit af met rust in je hoofd
Je werkplek is de basis van je werkdag. Of je nu thuis werkt of op kantoor, als alles klopt – van verlichting tot kabels, van indeling tot zitcomfort – werk je fijner, sneller en met minder stress.
Kleine verbeteringen kunnen een groot verschil maken. Een goede netwerkkabel zorgt voor stabiel internet. Een usb kabel voorkomt irritatie bij het overzetten van bestanden. En met een krachtige usb c kabel laad je je apparaten zonder zorgen op.
Uiteindelijk gaat het erom dat jij grip hebt op je werkdag. Begin bij je werkplek. En de rest volgt vanzelf.